USB Type-c چیست ، بررسی تکنولوژی یو اس بی Type-c
اگه پیگیر اخبار تکنولوژی باشید احتمالا اصطلاح USB Type-C رو جدیدا شنیدید ، استاندارد USB از بدو تولد تا الان انواع و اقسام نسخه ها و Type های متنوع رو به خودش دیده که در ادامه توضیح میدم .
فلسفه وجودی تکنولوژی USB Type-C
قبل از توضیح USB Type-C ، باید بدونید که انواع USB چیست ، در پست قبلی فرق ورژن و نوع ( Type ) در استاندارد USB رو توضیح دادم و گفتم که Type مربوط به شکل ظاهری میشه و ورژن مربوط به ویژگی ها و توانایی های استاندارد USB .
ما انواع و اقسام دستگاه های دیجیتال رو داریم که هر کدوم از اینها بنا به دلایلی مثل باریک شدن دستگاه و نیاز برای افزایش قابلیت ها ، منجر به طراحی نسخه ها و Type های مختلف استاندارد USB شدن . مثلا گوشی گلکسی اس سامسونگ اگه بخواد باریک طرحی بشه نمی تونه از پورت USB معمولی توش استفاده بشه . به خاطر اینجور دلایل استاندارد USB شاهد انواع و اقسام قابلیت ها در اندازه و شکل های مختلف هستش . یه دستگاه مایکرو USB میخوره یکی Mini USB می خوره یکی USB Type B هستش و … خلاصه شیر تو شیر شده .
واسه اینکه این آشفتگی در استاندارد USB از بین بره ، انجمن گسترش دهندگان تکنولوژی USB تصمیم به طراحی یه استاندارد ثابت و جهانی کردن به نام USB Type-C که از این به بعد تمام دستگاه ها فقط به یه پورت و کانکتور مجهز بشن تا همه دستگاه ها به سادگی توسط USB Type-C به همدیگه وصل بشن .
ضمن اینکه از طریق یه کابل هم اطلاعات منتقل بشن هم عملیات شارژ انجام بشه .
انواع USB
جدای از ورژن های استاندارد USB ، چندین نوع یا Type از USB داریم :
■ USB Type A که همین پورت USB معروفی هست که در کامپیوتر یا لپ تاپ می بینید
■ USB Type B که در پرینتر و اسکنر ها استفاده میشه
و نسخه های مایکرو و مینی از هر کدوم . مثلا کانکتور Micro USB شارژر گوشی موبایل تون از نوع Micro type B هست .
ورژن های USB
ورژن های مختلفی از USB معرفی شده من نمی خوام خیلی ریز بشم چون هدف اصلی USB Type-C هست . فقط در این حد بدونید که USB 1 و USB 2 و USB 3 معرفی شدن و چند وقت پیش هم ورژن USB 3.1 معرفی شد که قابلیت های بهتری نسبت به USB 3.0 داره . این یو اس بی type c هم از تمام قابلیت های ورژن USB 3.1 پشتیبانی میکنه .
USB Type-C – شکل ظاهری
از نظر ظاهری خیلی شبیه به همین کانکتور و یا پورت مایکرو یو اس بی Type B هست اما لبه هاش گرد شدن یعنی دیگه جهت یا نشونه ای روش نیست ، دلیلش رو در ادامه میگم .
USB Type-C – توان انتقالی
حداکثر توان انتقالی یعنی توانی که از طریق درگاه USB می تونه به یه دستگاه منتقل بشه و اتفاق بدی نیفته . این عدد در USB 2 حدود ۵۰۰ میلی آمپر یا ۲.۵ وات هست ، در USB 3 حدود ۹۰۰ میلی آمپر یا ۴.۵ وات هست اما در USB Type-C این رقم ۵۰۰۰ میلی آمپر یا ۱۰۰ وات !!! هستش . به خدا خیلی حرفه .
یه لپ تاپ در حالت نرمال بین ۵۵ تا ۷۰ وات برق مصرف میکنه ، حالا این جمله یعنی چی ؟ یعنی اینکه به سادگی از طریق کابل USB Type-C می تونید لپ تاپ رو شارژ کنید و دیگه نیازی به شارژر های سوزنی لپ تاپ نیست ، یعنی مثل شارژر گوشی و تبلت که همگی از Micro USB استفاده می کنن ، در لپ تاپ ها هم تمام شارژر ها یکی میشن .
اینجور که میگن تکنولوژی یو اس بی Type C می تونه در آینده بیشتر از ۱۰۰ وات رو هم انتقال بده حالا باید منتظر باشیم ببینیم چه زمانی این اتفاق میفته .
USB Type-C – انتقال و شارژ همزمان
یکی از اتفاقای خوبی که در مورد کابل USB Type-C افتاده اینه که همزمان هم دستگاه شارژ میشه و هم می تونید انتقال اطلاعات بدید . مثلا همینطور که تصویر لپ تاپ رو به تلویزیون منتقل میکنید می تونید لپ تاپ رو شارژ هم کنید . فرقی نمیکنه کابل کدوم طرفیه و سیگنال های ویدئو چجوری منتقل میشن ( در ادمه توضیح میدم ) ضمنا کابل USB Type-C می تونه دقیقا به پورت Display Port روی لپ تاپ ها بخوره و ویدیو رو منتقل کنه . از طرف دیگه در آینده ای نزدیک ، احتمالا کابل HDMI و کابل MHL هم نابود بشن و جاشون رو همین کابل نوع C بگیره چون تصویر هم انتقال میده .
مطلب مرتبط : اتصال لپ تاپ به تلویزیون یا مانیتور دوم
USB Type-C – سرعت انتقال داده
سرعت انتقال اطلاعات در یو اس بی تایپ سی به ورژن USB بستگی داره . در حال حاضر ورژن USB 3.1 حدود ۱۰ گیگابیت رو در یک ثانیه منتقل میکنه یعنی اگه یه فیلم سینمایی رو ۱.۲۵ گیگابایت در نظر بگیریم ، روی کاغذ و به صورت تئوری ، اون فیلم سینمایی می تونه در یک ثانیه جابجا بشه
این مسئله کجا مفیده ؟ جدای سرعت بیشتر در انتقال داده ، موقع وصل کردن گوشی به تلویزیون و انتقال تصویر از گوشی به TV هم می تونه مفید باشه که تصویر بدون هیچ تاخیر اسال بشه .
مطلب مرتبط : اتصال گوشی به تلویزیون از طریق کابل MHL
USB Type-C – برگشت پذیری
چند وقت پیش به طور مفصل در مورد کابل شارژ آیفون و آیپد توضیح دادم و دیدید که کابل لایتنینگ Lightning اپل به صورت دو طرفه یا به انگلیسی Reversible هست . خب این مسئله خیلی می تونه مفید باشه چون دیگه دغدغه اینو ندارید که جهت کابل یا کانکتور رو درست انتخاب کنید ، هر طرفی که بزنید وصل میشه . حالا USB Type-C هم به همین شکله یعنی دو طرفس و از هر جهتی کانکتور رو وارد کنی کار میکنه . این مسئله از این لحاظ مهمه که تکنولوژی USB جهانی و فراگیره و در تمام دستگاه ها استفاده میشه اما کابل اپل فقط برای محصولات اپله !
مطلب مرتبط _ اگه گوشی یا تبلت اپل داری بخون : کابل اصلی اپل و تقلبی رو چگونه تشخیص بدیم ؟
فواید تکنولوژی USB Type-C
■ سرعت بیشتر انتقال فایل
■ سرعت بیشتر شارژ دستگاه ها
■ یکپارچه شدن طراحی دستگاه ها و وجود فقط یک استاندارد شناخته شده
■ باریک و سبک تر شدن دستگاه
عیب تکنولوژی USB Type-C
تنها ایرادی که میشه به فناوری USB Type-C گرفت اینه که تا یه مدتی یعنی تا زمانی که این نوع از USB جا بیفته و همگانی بشه برای استفاده ازش باید از تبدیل های مختلف استفاده کنیم . ولی بعد از یکی دو سال که جا بیفته دیگه حال میکنیم
جالبه بدونید اولین تبلتی که مجهز به پورت USB Type-C شد تبلت نوکیا N1 بود که قبلا در موردش توضیح دادم . ضمنا اپل هم چند وقت پیش گفته می خواد به جای استفاده از شارژر مک بوک ها ( مگ سیف Magsafe ) از استاندارد USB Type-C استفاده کنه !
- ۹۴/۰۲/۱۵